Vítejte na stránkách mých receptů

V horním menu zvolte požadovanou skupinu receptů. V dolním menu se objeví seznam receptů zvolené skupiny. Kliknutím na některý recept se tento zobrazí.

Můj příběh
Je mi přes 60 roků a před třemi roky mi lékaři indikovali silný diabetes 2. typu. Měl jsem navíc velmi vysoký tlak a byl jsem obézní (ve vrcholu až 118 kg). Začal jsem intenzívně studovat literaturu, vědecká pojednání a výsledky posledních výzkumů a došel jsem k tomu, že musím hlavně změnit své stravování tím, že omezím sacharidy. V té době bylo u nás o nízkosacharidové stravě ještě málo informací. Přešel jsem postupně na takový styl stravy a výsledek je pro mně dodnes šokující. Netrpím hladem, cítím se skvěle, odpadla únava, moje hmotnost klesla během půl roku měsíců na 82 až 84 kg a tam se sama drží. Ze snímků je vidět, jak jsem vypadal dříve a jak vypadám nyní.

Přibyly ale i další přínosy. Přestaly mě bolet klouby. Léky na krevní tlak mi lékař výrazně snížil, protože tlak se stabilizoval. Klesl mi velmi výrazně vysoký cholesterol, který jsem dříve neúspěšně léčil medikamenty. Dnes už léky na cholesterol neužívám. No a to hlavní: hladina cukru se mi drží jako u zdravého člověka a bez inzulínu! Beru denně jen jednu tabletku. Dnes je mi naprosto jasné, že jsem si curovku způsobil sám nezřízeným pojídáním knedlíků, těstovin, pečiva a hlavně cukru. Jsem jako ten dědeček z pohádky na obrázku, který tahal ze země převelikou cukrovou řepu a přitom náhle zkolaboval. V nemocnici ho zachránili a pan doktor mu pak řekl: "Ještě jsem neviděl, aby si někdo vypěstoval tak velikou cukrovku, jako vy dědečku!".

Je to prostě bomba! Mí známí mi fandí a říkají, že jsem mnohem vitálnější a veselejší než dřív. Nenašel jsem ale ve svém okolí jen několik málo lidí, kteří našli morální sílu tak dramaticky změnit styl stravy, jak jsem to udělal sám. Vše je dnes již známo a vyzkoumáno, problém je ale v našich zvyklostech a ochotě je změnit. Popíšu stručně zásady mého stravování podle důležitosti. Z jídelníčku jsem zcela vyloučil jednoduché cukry jako je řepný nebo třtinový cukr (sacharóza), med (glukóza), klasické pivo (maltóza), velmi sladké ovoce jako je hroznové víno (glukóza) a banány (sacharidy). Dále jsem z jídelníčku téměř vyloučil složité cukry (škroby a průmyslově vytvořené sacharidy). Sem patří hlavně chléb, pečivo, brambory, knedlíky, rýže, těstoviny. Zvýšil jsem přirozeně a nenásilně příjem tuků, bílkovin a hlavně zeleniny. Jako sladidla používám náhradní sladidla s nulovým obsahem cukru. Je to prášek ze stévie sladké a eryrhritol. Z mléčných výrobků konzumuji v omezené míře mléko a dle chuti tvrdé sýry, na tučnosti nezáleží, máslo, smetanu, tvaroh. Maso jím jakékoliv, moc si nevybírám, na tučnosti mi nezáleží. Takže jím vepřové, hovězí, drůbež, ryby, uzeniny také. Vajíčka jím také podle chuti. Střídám to, aby byla strava pestrá a chutná. Zvykl jsem si na to a vzhledem k benefitům, které jsem již popsal, už bych se nikdy k původní stravě nevrátil. Jsem poměrně tvořivý člověk, pracoval jsem celý život jako vývojář potravinářských strojů a moje znalosti z oboru potravin se mi teď hodně hodily. Upravil jsem si mnoho českých tradičních receptů tak, abych snížil obsah sacharidů na minimum a přitom chuť zůstala téměř zachována. Musím pro úplnost dodat, že jsem výrazně omezil solení. Když potřebuji osolit například maso, použiji vždy sůl “Salka”, která obsahuje 60% soli NaCl (chlorid sodný) a 40% soli KCl (chlorid draselný). Rád si dám i trochu piva k jídlu, ale kupuji si zásadně dia pivo, které má výbornou chuť a přitom obsahuje desetkrát méně cukru než klasické pivo.

Stále hledám nové recepty a vhodné potraviny, je to docela zábavné. Moje recepty vychází z podstaty věci. Počítám přibližně denní příjem sacharidů a proto v mých receptech je vždy výpočet sacharidů celého jídla. Snažím se, aby charakter jídla měl současně i nízký glykemický index a proto do jídel zařazuji dostatek vlákniny. Je mi smutno, když já – již štíhlý a fit člověk, potkávám tlusté a neforemné lidi, kteří na svém těle nosí několik “kbelíků tuku”, lopotí se a totálně se zdravotně ničí. Můj pohled na nízkosacharidovou stravu Podstata zdravé stravy spočívá v udržení nízké hladiny inzulínu v krvi. Toho docílíme rozumným množstvím snězených sacharidů a současně nízkým glykemickým indexem přijatých sacharidů. Neměli bychom zdravou a vyváženou stravu označovat jako LC nebo dokonce LCHF. Měli by jsme rčaději označit klasickou českou kuchyni z a HCLV (High Carbohydrate Low Vegetable). Věda nám dává vysvětlení fyziologie našeho metabolizmu a objev hormonu leptin (hormon sytosti) z roku 1994 byl oceněn Nobelovou cenou, protože poskytl poslední důležitý článek v rozkrytí našeho metabolizmu. Bylo zcela překonáno, že hubnout znamená přijímat méně kalorií a více se hýbat. Tloustnutí vzniká u jinak zdravých lidí přemírou sacharidů ve stravě a následnou hyperinzulinemií. Nejsou žádné zakázané nebo povolené potraviny. Takové tabulky a manuály vytvořili lidé, kteří chtěli vše nějak zjednodušit a zpřístupnit člověku. Bohužel to mnozí lidé přijali jako náboženství a dogmaticky se vyhýbají „zakázaným“ potravinám.

V praxi to ale může být mnohem jednodušší. Je třeba si hlídat množství sacharidů přijatých za den a jíst dosyta spíše tučná jídla a zařadit dostatek zeleniny. Zakázané potraviny ale přesto existují pro nemocné lidi s celiakií, hyperurinemií, hyperlipidemií, intolerancí na laktózu apod. Takoví lidé to mají při tvorbě svého jídelníčku mnohem složitější. Neexistuje jednotný jídelníček, který by byl vhodný pro všechny. Není ale nikdo, komu by neprospěl ku zdraví správný limit sacharidů. Bylo nade vší pochybnost vědecky prokázáno, že nízkosacharidové stravování je velmi efektivní možností prevence a terapie mnoha dnes běžných civilizačních chorob, mezi které řadíme zajména metrabolický syndrom a potažmo obezitu, cukrovku, Alzheimerovu demenci a některé druhy rakoviny. Zdravá vyvážená strava by měla zejména obsahovat mnohem méně sacharidů, než dnes přijímáme v klasickém stravování. Odborníci orientačně tvrdí, že 60-80 % kalorií má pocházet z tuku, 20-30 % z bílkovin a jen 5-10 % ze sacharidů. Naší snahou by mělo být snížit hladinu cukru v krvi a hormonu inzulinu natolik, že se tělo uchýlí ke ketonům jako hlavnímu zdroji energie a dojde ke spalování přebytečného tuku. Ketony jsou totiž velmi účinným zdrojem kalorií, který produkuje stabilnější energii a má mnoho přínosů pro zdraví mozku a celého těla. Nedochází tak k patologickému ukládání cukrů do tukových tkání a z toho plynoucí inzulínová rezistence a metabolický syndrom. Ať se nám to líbí nebo ne, lidská populace se za posledních dva a půl milionu let vyvinula v masožravce. Oproti lidoopům se nám zkrátila střeva, zmenšil žaludek a zcela zakrnělo slepé střevo, které dříve sloužilo k trávení rostlinné potravy. Zmenšil se nám hrudní koš a zvětšil mozek. Není třeba se bát ani tuků ani masa. Měli by jsme se bát cukru, škrobů a sacharidů.

Věřím, že vám moje unikátní recepty klasické české kuchyně v provedení s velmi nízkým obsahem sacharidů pomůže zlepšit vaše zdraví a porodloužit život. K tomu vám přeji mnoho pevné vůle!

HOME