Loupáky (4 kusy)

Krok 1:
měkký tvaroh 60g, sacharidy 4%, 2.4g
vejce 2ks (2x50g), sacharidy 0.5%, 0.5g
čerstvé droždí 10g, sacharidy 8%, 0.8g
řepkový olej 20g
erytritol 30g
extrakt stévie na doslazení dle chuti Vše dobře rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké pasty.

Krok 2:
mouka z pšeničných klíčků 30g, sacharidy 27%, 8.1g
lněná mouka 30g, sacharidy 4%, 1.2g
mandlová mouka 30g, sacharidy 10%, 3.0g
kypřicí prášek do pečiva 3g, sacharidy 26%, 0.8g
Sypké složky dobře smísíme a pak vmícháme do tekuté části, vznikne husté, lepivé těsto, které necháme 10 minut odstát aby zhoustlo.

Krok 3:
žloutek 1ks (1x20g), sacharidy 0.5%, 0.2g
řepkový olej 20g
mák 10g, sacharidy 24%, 2.4g
Připravíme si silikonovou podložku, kterou potřeme olejem. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, ze kterých vytvarujeme koule. Z koulí postupně rukou vytvarujeme na silikonové podložce placky o tloušťce asi 6 mm, které potřeme olejem a stočíme do rohlíčků. Rohlíčky potřeme žloutkem, posypeme mákem, uložíme na plech s pečicím papírem a necháme 30 minut v teple kynout. Pak pečeme asi 20 minut při teplotě 160°C, dokud loupáky nezačnou zlátnout.

Zhodnocení:
Celá dávka váží po upečení 400 gramů a obsahuje 20 gramů (5%) sacharidů. Jeden loupák váží 100 gramů a obsahuje jen 5 gramů sacharidů. Loupáky mají výbornou chuť a vůni, ještě teplé jsou neodolatelné a výborné jsou i druhý den. Jsou vhodné jako dezert ke kávě při nízkosacharidové stravě nebo při diabetu.

HOME