Mazanec (4 porce)

Krok 1:
měkký tvaroh 60g, sacharidy 4%, 2.4g
vejce 3ks (3x50g), sacharidy 0.5%, 0.7g
čerstvé droždí 20g, sacharidy 8%, 1.6g
erytritol 40g
řepkový olej 20g
sůl Salka 1g
Jeden žlotek si uschováme na pozdější pomazání povrchu. Vše ostatní dobře rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké, řídké pasty.

Krok 2:
mouka z pšeničných klíčků 40g, sacharidy 27%, 10.8g
lněná mouka 40g, sacharidy 4%, 1.6g
mandlová mouka 40g, sacharidy 10%, 4.0g
kypřicí prášek do pečiva 6g, sacharidy 26%, 1.6g
Sypké složky dobře smísíme a pak vmícháme do tekuté části, vznikne po chvíli husté, lepivé těsto, které vložíme do řepkovým olejem vymazané zapékací formy o průměru cca 15 cm. Povrch těsta pomažeme olejem a lehce uhladíme. Dáme péci do mikrovlnné trouby na plný výkon 700 až 800W) po dobu 6 minut. Těsto vyběhne a ztuhne.

Krok 3:
žloutek 1ks
plátky mandlí 20g, sacharidy 10%, 4.0g
Povrch potřeme žloutkem, který jsme si na začátku uschovali a posypeme mandlemi. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170°C po dobu asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Zhodnocení:
Celý mazanec váží po upečení 360 gramů a obsahuje 28 gramů (7.5%) sacharidů. Jeda porce váží 90 gramů a obsahuje jen 7 gramů sacharidů. Mazanec má výbornou chuť a vůni, ještě teplý je neodolatelný a výborný je i druhý den. Je vhodný jako dezert ke kávě při nízkosacharidové stravě nebo při diabetu.

HOME