Koblihy (6 kusů)

Krok 1:
měkký tvaroh 60g, sacharidy 4%, 2.4g
vejce 2ks (2x50g), sacharidy 0.5%, 0.5g
čerstvé droždí 15g, sacharidy 8%, 0.8g
erytritol 30g
řepkový olej 20g
Vše dobře rozmixujeme tyčovým mixérem do řídké, hladké pasty.

Krok 2:
mouka z pšeničných klíčků 20g, sacharidy 27%, 5.6g
lněná mouka 20g, sacharidy 4%, 0.8g
mandlová mouka 30g, sacharidy 10%, 3.0g
jedlá soda 3g
Sypké složky dobře smísíme a pak vmícháme do tekuté části, vznikne středně husté, lepivé těsto. Z dávky by mělo vyjít šest koblih, které vytvarujeme do kulatého tvaru v dlaních potřených olejem. Koblihy vložíme do šálků s kulatým dnem a necháme asi 10 minut kynout.

Krok 3:
řepkový olej na smažení dle potřeby Koblihy v šálcích nejdříve vaříme v mikrovlnné troubě na plný výkon (700 až 800W) asi 1.5 minuty. Pak koblihy ze šálků postupně vyklepneme a vložíme do šálků zpět, ale obráceně a vaříme ještě 1.5 minuty. Koblihám se tímto postupem uzavře povrch a při následném smažení nebudou přijímat pod povrch olej. Nakonec koblihy vyklepneme ze šálků a smažíme dozlatova běžným způsobem nejlépe ve fritéze nastavené na 150°C.

Zhodnocení:
Celá dávka váží 280 gramů a obsahuje 13 gramů (4.5%) sacharidů. Koblihy mají výbornou chuť a vůni, jsou nadýchané. Jsou vhodné jako sladké jídlo nebo dezert při nízkosacharidové stravě pro hubnutí a udržení štíhlé postavy nebo při diabetu.

HOME