Knedlík (2 porce)

Krok 1:
vejce 100g (2ks velikost M, 3ks velikost S), sacharidy 0.5%, 0.5g
měkký tvaroh v kostce 60g, sacharidy 4.0%, 2.4g
řepkový olej 25g
čerstvé droždí 15g, sacharidy 10%, 1.0g
sůl Salka 1g
Vejce a tvaroh by měly mít pokojovou teplotu, aby nám těsto dobře kynulo. Všechny složky dobře promícháme v hladké míse tyčovým mixérem do hladké, řídké pasty.

Krok 2:
lněná mouka 15g, sacharidy 4%, 0.6g
hladká mouka z pšeničných otrub 10g, sacharidy 21%, 2.1g
hladká mouka z pšeničných klíčků 10g, sacharidy 27%, 2.7g
kypřicí prášek do pečiva 3g, sacharidy 27%, 0.8g
Sypké složky dobře promícháme a pak smícháme s tekutou složkou. Vzniklé těsto vlijeme do dvou válcových hrnků s uříznutým dnem, které jsme položili na plochý talíř.

Krok 3:
Vaříme 5 minut v mikrovlnné troubě s výkonem 700 až 800 W na maximální výkon. Uvařený knedlík nakrájíme na plátky. Měli by jsme získat celkem asi 8 plátků o velikosti běžného knedlíku.

Zhodnocení:
Z dávky zhotovíme knedlík, který po uvaření váží celkem 200 gramů a obsahuje celkem jen 10 gramů (5%) sacharidů, což je zhruba desetkrát méně oproti klasickému knedlíku. Obsahuje množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což je velmi zdravé pro naše střeva, protože je čistí, váže na sebe škodlivé látky, působí jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva a výrazně to snižuje glykemický index jídla. Hodí se pro zdravou výživu s nízkým podílem sacharidů při hubnutí, udržení štíhlé postavy nebo při diabetu.

HOME