Bramborová kaše (1 porce)

Krok 1:
brambory 120g, sacharidy 5%, 6g
celer 100g, sacharidy 7%, 7g
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory v míse zalijeme asi litrem vlažné vody a promícháme. Brambory scedíme jemným sítkem a postup ještě jednou opakujeme. Tímto postupem snížíme obsah škrobu v bramborách z 15% na pouhých 5%. Celer oloupeme, nakrájíme na malé kostky a dáme společně s bramborami vařit ve vodě 10 minut (lze také v mikrovlnné troubě bez vody na 10 minut plný výkon). Pak vše scedíme a vymačkáme přebytečnou vodu.

Krok 2:
máslo 25g, sacharidy 0.8%, 0.2g
sůl Salka 1g
Ingredience přidáme k uvařené zelenině a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké kaše. Kaše je poměrně hustá, pokud ji chceme řidší, přidáme během mixování trochu mléka nebo smetany.

Zhodnocení:
Celá porce kaše podle receptu váží celkem 250 gramů a obsahuje celkem 13 gramů (5%) sacharidů. Kaše je vhodná jako alternativa ke klasické bramborové kaši, při nízkosacharidové stravě pro hubnutí, udržení štíhlé postavy a také pro diabetiky. Oproti klasické bramborové kaši má třikrát méně sacharidů. Hodí se jako příloha k řízkům, sekané, karbanátkům, smaženému květáku a pod.

HOME