Bramborové krokety (2 porce)

Krok 1:
brambory 200g, sacharidy 5%, 10g
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory v míse zalijeme asi litrem vlažné vody a promícháme. Brambory scedíme jemným sítkem a postup ještě jednou opakujeme. Tímto postupem snížíme obsah škrobu v bramborách z 15% na pouhých 5%. Vaříme v mikrovlnné troubě na plný výkon (700 až 800W) po dobu deseti minut. Po uvaření necháme chvíli chladit.

Krok 2:
vaječný žloutek 20g (1ks velikost M), sacharidy 0.5%, 0.1g
sůl Salka 1g
řepkový olej dle potřeby
Vychladlé brambory a žloutek utřeme do hladké, husté pasty a vytvarujeme v dlani kuličky o průměru asi 2 cm. Během tvarování si potíráme dlaně olejem, aby se nám těsto nelepilo. Krokety smažíme dozlatova v oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci, který drží správnou teplotu a nepřepaluje zbytečně olej.

Zhodnocení:
Jedna porce kroket podle receptu váží celkem 100 gramů a obsahuje celkem 5 gramů (5%) sacharidů. Jsou velmi chutné, vzhledné a v ničem si nezadají s klasickými kroketami. Vzhledem k nízkému obsahu sacharidů se hodí jako příloha k masu při nízkosacharidové stravě pro hubnutí, udržení štíhlé postavy a také pro diabetiky.

HOME