Tyrolský knedlík (2 porce)

Krok 1:
vejce 100g (2ks velikost M, 3ks velikost S), sacharidy 0.5%, 0.5g
měkký tvaroh 60g, sacharidy 1.0%, 0.6g
řepkový olej 20g
čerstvé droždí 10g, sacharidy 8%, 0.8g
kypřicí prášek do pečiva 3g, sacharidy 27%, 0.8g
sůl Salka 1g
psyllium 5g, sacharidy 8%, 0.4g
hladká mouka z pšeničných otrub 10g, sacharidy 21%, 2.1g
hladká mouka z pšeničných klíčků 10g, sacharidy 27%, 2.7g
Vejce a mozzarella by měly mít pokojovou teplotu, aby nám těsto dobře kynulo. Všechny složky dobře promícháme v hladké míse tyčovým mixérem do hladkého těsta a vlijeme ho do dvou hrníčků s uříznutým dnem, které jsme předem vymazali sádlem nebo máslem a postavili na talířek. Těsto necháme asi 5 minut kynout.

Krok 2:
Pečeme 3 minuty v mikrovlnné troubě s výkonem 700 až 800 W na maximální výkon. Upečenou veku vytlačíme z hrnku a rozřežeme na kostky o velikosti cca 8 mm. Získáme nakrájenou housku o váze celkem 160 gramů, která obsahuje 7.1 gramu (4.4%) sacharidů. Krok 3:
cibule 50g, sacharidy 5%, 2.5g
slanina 50g
sádlo 50g
houska 160g, sacharidy 4.2%, 6.8g
Na pánvi osmažíme cibuli a slaninu, ke konci přisypeme kostky housky a ještě chvíli smažíme.

Krok 3:
vejce 4ks (4x50g), sacharidy 0.5%, 1.0g
psyllium 10g, sacharidy 8%, 0.8g
nať petržele nebo celeru dle chuti
kypřicí prášek do pečiva 3g, sacharidy 27%, 0.8g
Ingredience smícháme lžičkou do rovnoměrné konzistence a necháme 5 minut odstát, aby těsto zhoustlo.

Krok 4:
Vmícháme osmaženou cibulku se slaninou a nakrájenou houskou. Dva keramické hrnky bez dna vymažeme sádlem a položíme na talířek. Do hrnků vsypeme směs, lehce stlačíme a vaříme čtyři minuty v mikrovlnné troubě s výkonem 700 až 800W. Nakonec knedlík vyklepneme z hrnků a mírně vychladlé knedlíky nakrájíme.

Zhodnocení:
Jedna porce (4 plátky) váží 140 gramů a obsahuje 5.5 gramů (3.9%) sacharidů, což je více než desetkrát méně oproti klasickému kynutému knedlíku. Obsahuje množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což je velmi zdravé pro naše střeva, protože je čistí, váže na sebe škodlivé látky, působí jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva a výrazně to snižuje glykemický index jídla. Dá se později ohřát třeba v mikrovlnné troubě. Příprava je sice složitější, ale vše je vyváženo výborným vzhledem, chutí i vůní a pro sváteční příležitosti je to určitě dobrá volba.

HOME