Bábovka

Krok 1:
vaječný bílek 1ks
sůl Salka 1g
Vyšleháme tuhý sníh.

Krok 2:
řepkový olej 20g
tučný tvaroh v misce 60g, sacharidy 3.5%, 2.1g
vaječný žloutek 1ks (50g), sacharidy 0.5%, 0.2g
mléko 30g, sacharidy 5%, 1.5g
erythritol 30g
nastrouhaná kůra z 1/4 citrónu
vanilková tresť několik kapek Vše velmi dobře promícháme šlehačem do hladké tekutiny bez kousků.

Krok 3:
mandlová mouka 30g, sacharidy 10%, 2.5g
mouka z pšeničných klíčků 30g, sacharidy 27%, 8.1g
prášek do pečiva 4g, sacharidy 26%, 1.0g
Vše dobře promícháme.

Krok 4:
Sypkou a tekutou část smícháme mixérem do těsta. Pokud chceme, můžeme část těsta oddělit a vmíchat půl čajové lžičky kakaa. Nakonec do těsta opatrně vmícháme lopatkou sníh.

Krok 5:
sádlo na vymazání
erythritol na ozdobení
Těsto vlijeme do zapékací misky Simax o průměru 15 cm a výšce 6 cm vymazané sádlem. Misku přiklopíme víkem a vložíme do trouby na mřížku v dolní třetině trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180°C. Je dobré měřit teplotu vnitřním teploměrem a teplotu hlídat. Bábovka by měla během asi 15 minut vyběhnout a držet tvar. Pečeme 40 minut, dokud povrch nezelátne. Nakonec bábovku vyklepneme z misky na talíř, nakrájíme a můžeme ozdobit práškovým erytritolem.

Zhodnocení:
Po upečení bábovka váží 240g a obsahuje 14g (5.8%) sacharidů. Nakrájíme z ní typicky 10 kousků, z nichž každý váží 24 gramů a obsahuje 1.4 gramu sacharidů. Bábovka je vhodná jako zákusek ke kávě při nízkosacharidové stravě pro hubnutí, udržení štíhlé postavy nebo při diabetu.

HOME