Bublanina

Krok 1:
vaječné bílky 2ks
sůl Salka 1g
Vyšleháme tuhý sníh.

Krok 2:
mouka z pšeničných otrub 20g, sacharidy 21%, 4.2g
mouka z pšeničných klíčků10g, sacharidy 26%, 2.6g
slunečnicová mouka 10g, sacharidy 19%, 1.9g
prášek do pečiva 6g, sacharidy 26%, 1.6g
Vše dobře promícháme.

Krok 3:
roztopené máslo 40g, sacharidy 0.5%, 0.2g
měkký tvaroh 60g, sacharidy 3.5%, 2.1g
mléko 30g, sacharidy 4.5%, 1.3g
žloutky 2ks (2x50g), sacharidy 0.5%, 0.5g
erythritol 30g
Vše velmi dobře promícht šlehačem do hladké tekutiny bez kousků.

Krok 4:
Sypkou a tekutou část smícháme mixérem do těsta a ihned opatrně vmícháme lopatkou sníh.

Krok 5:
sádlo na vymazání
Těsto vlijeme do třech keramických formiček o průměru 13 cm a výšce 6 cm vymazaných sádlem. Do těsta dáme rovnoměrně višně z kompotu bez cukru (Alibona). Vložíme do trouby na mřížku v nejnižší poloze a zapneme topení, teplotu nastavíme na 150°C. Je dobré měřit teplotu vnitřním teploměrem a teplotu hlídat. Bochánky by měly vyběhnout a držet tvar. Po 20 minutách vypneme topení trouby a necháme teplotu pomalu klesat. Po dalších 20 minutách otevřeme dvířka a bochánky necháme v troubě pomalu chladnout, dokud teplota neklesne alespoň pod 80°C. Nakonec bochánky vyjmeme z trouby a vyklepneme z forem na talíř, ozdobíme práškovým erythritolem a nakrájíme na čtvrtiny.

Zhodnocení:
Po upečení váží jeden bochánek 140g a obsahuje 4.5g (3.2%) sacharidů. Z jednoho bochánku nařežeme typicky 4 kousky, z nichž každý váží 34 gramů a obsahuje 1.1 gramu sacharidů. Bublanina je vhodná jako zákusek ke kávě při nízkosacharidové stravě pro hubnutí, udržení štíhlé postavy nebo při diabetu.

HOME