Ořechová roláda

Krok 1:
čtyři bílky
sůl Salka 1g
Vyšleháme tuhý sníh.

Krok 2:
čtyři žloutky (4x50g), sacharidy 0.5%, 1g
měkký tvaroh 60g, sacharidy 4%, 2.4g
mléko 100g, sacharidy 4%, 4g
řepkový olej 20g
Všechny složky dobře rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké řídké pasty.

Krok 3:
nastrouhané vlašské ořechy 50g, sacharidy 10%, 5g
lněná mouka 20g, sacharidy 3%, 0.6g
kakao 10g
erytritol 50g
prášek do pečiva 6g, sacharidy 26%, 1.5g
Sypké části dobře promísíme a pak přisypeme k tekuté části těsta a dobře promícháme.

Krok 4:
Opatrně do těsta vmícháme sníh z bílků a těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem nebo lépe s tenkou silikonovou podložkou. Dávka vystačí na piškot s rozměrem cca 30 x 35 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C 20 až 30 minut. Upečený a ještě teplý piškot srolujeme i s pečícím papírem nebo podložkou a necháme zchladnout.

Krok 5:
smetana na šlehání 200g, sacharidy 4%, 8g
kyselina citrónová 0.5g
Smetanu vyšleháme do husté šlehačky.

Krok 6:
mascarpone 250g, sacharidy 1%, 2.5g
erytritol 50g
Mascarpone se sladidlem rozmícháme šlehačem do hladkého krému a pak do něj vmícháme připravenou šlehačku.

Krok 7:
čokoláda 99% 20g, sacharidy 1%, 0.2g
Vychladlou roládu rozmotáme a současně zbavíme podložky a potřeme dvěmi třetinami krému a pak roládu svineme. Povrch rolády potřeme zbylou jednou třetinou krému a nakonec ozdobíme a současně dochutíme nastrouhanou 99% čokoládou nebo nastrouhanými vlašskými ořechy.

Zhodnocení:
Celá roláda podle receptu včetně krému váží 900 gramů a obsahuje jen 30 gramů sacharidů (3.3%) a proto je vhodná jako dezert ke kávě při nízkosacharidové stravě pro hubnutí, udržení štíhlé postavy a také pro diabetiky. Je velmi chutná, svěží a lehká. Z rolády nakrájíme cca 20 plátků, z nichž každý váží 45 gramů a obsahuje 1.5 gramu sacharidů.

HOME