Lívanec (1 kus)

Krok 1:
měkký tvaroh 30g, sacharidy 4%, 1.2g
vejce 1ks (1x50g), sacharidy 0.5%, 0.2g
čerstvé droždí 10g, sacharidy 8%, 0.8g
plnotučné mléko 30g, sacharidy 4%, 1.2g
řepkový olej 10g
mouka z pšeničných klíčků 10g, sacharidy 27%, 2.7g
mouka z pšeničných otrub 10g, sacharidy 21%, 2.1g
lněná mouka 10g, sacharidy 4%, 0.4g
kypřicí prášek do pečiva 3g, sacharidy 26%, 0.8g
erytritol 10g
sůl Salka 1g
Vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého těsta.

Krok 2:
sádlo nebo máslo 5g
Plochý talíř vymažeme sádlem nebo máslem a vlijeme na něj těsto, které nám rychle zhoustlo. Stěrkou těsto roztáhneme po talíři do rovnoměrné vrstvy. Pečeme v mikrovlnné troubě po dobu tří minut na plný výkon 700 až 800W.

Krok 3:
řepkový olej 10g
Na teflonové pánvi rozehřejeme olej a na něj položíme předpečený lívanec. Opékáme několik minut z obou stran, dokud lívanec nezezlátne.

Zhodnocení:
Lívanec váží 170 gramů a obsahuje celkem 9.4g (5.5%) sacharidů, což je desetkrát méně v porovnání s klasickým provedením jídla. Obsahuje množství vlákniny, která přispívá k prevenci rakoviny tlustého střeva, zpomaluje trávení a snižuje glykemický index jídla. Na namazání lívance můžeme použít džem Helios Diet z Billy, který má jen 17% sacharidů. Lívanec je vítané zpestření jídelníčku klasickým sladkým jídlem při diabetu, hubnutí nebo udržení štíhlé postavy.

HOME