Bramborák (1 porce)

Krok 1:
brambory 150g, sacharidy 5%, 7.5g
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory v míse zalijeme asi litrem vlažné vody a promícháme. Brambory scedíme jemným sítkem a postup ještě jednou opakujeme. Tímto postupem snížíme obsah škrobu v bramborách z 15% na pouhých 5%.

Krok 2:
vejce 100g (2ks velikost M), sacharidy 0.5%, 0.5g
lněná mouka 10g, sacharidy 4%, 0.4g
sůl Salka 1g
pepř mletý 2g
majoránka sušená 0.5g
česnek 4g (2 stroužky), sacharidy 20%, 0.8g
Česnek utřeme nebo nastrouháme a všechny ingredience včetně brambor smícháme lžičkou do rovnoměrné konzistence. Těsto necháme asi 10 minut odstát, aby zhoustlo.

Krok 3:
sádlo 50g
Na teflonové pánvi tvarujeme malé placky a opékáme dozlatova běžným způsobem.

Zhodnocení:
Porce po upečení váží 180 gramů a obsahuje 9 gramů (5%) sacharidů, což je velmi nízká hodnota v porovnání s klasickým provedením bramboráku. Jídlo je vítaným zpestřením jídelníčku při zdravé stravě nebo při diabetu.

HOME