Zelné závitky (4 porce)

Krok 1:
mleté vepřové maso 500g
květák 500g, sacharidy 5%, 25g
cibule 100g, sacharidy 5%, 5g
česnek 2 stroužky
pepř mletý 2g
vegeta 25g
vejce 2ks (2x50g), sacharidy 0.5%, 1g
Květák rozemeleme na drobné kousky velikosti přibližně rýže. Česnek nastrouháme. Vše dobře promícháme nejlépe mixérem.

Krok 2:
hlávka zelí 1500g (300g připadne na odpad), sacharidy 4%, 48g
Z hlávky vykrojíme střed, aby jednotlivé listy nebyly vzájemně spojeny. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vodou a pomalu vaříme. Listy zelí od povrchu měknou, uvolňují se z hlávky a my je postupně odebíráme. Na prkénku je plníme masovou směsí a ukládáme do pomalého hrnce.

Krok 3:
cibule 100g, sacharidy 5%, 5g
česnek 2 stroužky
slanina 100g
pálivá paprika mletá 5g
pepř mletý 3g
masox 2 kostky
rajčatová passata 250g, sacharidy 4%, 10g (může být rajčatový protlak + voda 200g)
Slaninu s cibulí osmažíme na pánvi, přidáme nastrouhaný česnek a ostatní ingredience. Chvíli povaříme a pak omáčkou polijeme závitky v pomalém hrnci.

Krok 4:
Paříme v pomalém hrnci na druhý stupeň 4 hodiny. Podáváme s kečupem bez cukru, který jsme si předem podle chuti dosladili extraktem stévie.

Zhodnocení:
Jedna porce váží 800 gramů a obsahuje 26 gramů (3%) sacharidů. Od klasického provedení se toto jídlo nijak neliší, je stejně lahodné a voňavé, má však výrazně nižší obsah sacharidů. Hodí se výborně pro nízkosacharidovou stravu při hubnutí, udržení štíhlé postavy nebo při diabetu.

HOME