Celestýnské nudle

Krok 1:
vejce 1ks (50g), sacharidy 0.5%, 0.3g
měkký tvaroh 30g, sacharidy 1%, 0.3g
mléko 30g, sacharidy 4%, 1.2g
řepkový olej 5g
hladká mouka z pšeničných klíčků 10g, sacharidy 1%, 0.3g
Složky dobře rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého, řídkého těsta.

Krok 2:
sádlo na vymazání pánve 10g
Použijeme teflonovou pánev o průměru 28 cm. Je důležité nechat pánev zcela chladnou, vymazat silně tukem, pak těsto nalít do pánve a krouživými pohyby rovnoměrně rozlít po pánvi. Pak teprve začneme pomalu opékat. Palačinka musí být světlá, bez tmavých skvrn aby zůstala vláčná. Pečení trvá asi 5 minut, pak lze vzniklou palačinku snadno otočit a opéci asi 3 minuty i na druhé straně. Před zhotovením druhé palačinky je nutné pánev ochladit vodou, jinak se nepodaří těsto rovnoměrně rozlít.

Zhodnocení:
Dávka vystačí na dvě palačinky, které po rozkrájení poskytnou zavářku do cca 3 litrů polévky. Výsledek stojí za to, nudle jsou krásně žluté, chutnají a voní velmi příjemně. V polévce se vůbec nerozvaří, jsou pružné a netrhají se. Pokud nudle děláme dopředu, můžeme je nechat proschnout na talíři a použít až druhý nebo třetí den. Nudle podle receptu jsou k nerozeznání od tradičních celestýnských nudlí, jsou ale chutnější. Nudle váží celkem 100 gramů a obsahují jen 2.1 gramu (2%) sacharidů. Jsou vhodné pro nízkosacharidové stravování při hubnutí nebo diabetu.

HOME