Hrachová polévka (4 porce)

Krok 1:
anglická slanina 50g
cibule 50g, sacharidy 5%, 2.5g
sádlo 50g
Slaninu a cibuli nakrájíme a smažíme v hrnci.

Krok 2:
hrášek 200g, sacharidy 9%, 18g
voda 250g
Hrášek ve vodě rozmixujeme tyčovým mixérem.

Krok 3:
hrášek 80g, sacharidy 9%, 7.2g
mrkev 80g, sacharidy 5%, 4.0g
petržel 80g, sacharidy 7%, 5.6g
celer 80g, sacharidy 7%, 5.6g
česnek 2 stroužky
masox 1 kostka
pepř mletý 2g
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Česnek nastrouháme na jemném struhadle. Vše přisypeme k opečené slanině a ještě chvíli za občasného míchání restujeme.

Krok 4:
Do hrnce přilijeme rozmixovaný hrášek a vše zředíme ještě vodou 250 gramů. Vaříme dokud zelenina nezměkne, nakonec zahustíme lněnou moukou cca 2 gramy (není nutné).

Krok 5:
Ze zbylých knedlíků nebo chleba nakrájíme malé kostky a na pánvi pomalu opečeme s trochou oleje nebo sádla. Vzniknou tak krutony, které použijeme při podávání (není nutné).

Zhodnocení:
Polévka je velmi chutná a její příprava je snadná a rychlá. Jedna porce váží 300 gramů a obsahuje celkem 10 gramů (3.3%) sacharidů a proto se hodí pro nízkosacharidovou stravu při hubnutí, udržení štíhlé postavy nebo při diabetu.

HOME