Polévka z řapíkatého celeru (8 porcí)

Krok 1:
cibule 50g, sacharidy 5%, 2.5g
mrkev 50g, sacharidy 5%, 2.5g
brambora 50g, sacharidy 5%, 2.5g
řapíkatý celer 800g, sacharidy 3%, 24g
voda 1500g
masox 1 kostka
řepkový olej 30g
Připravíme si hrnec s vodou a do ní vhodíme kostku masoxu. Cibuli a mrkev očistíme, nakrájíme na kousky a vsypeme do hrnce. Bramboru nastrouháme na jemném struhadle, propláchneme vodou, aby se odstranil škrob a také vsypeme do hrnce. Nať řapíkatého celeru nasekáme na drobno a odložíme na později. Mladší stonky nakrájíme na středně velké kousky a dáme blanžírovat v páře do mikrovlnné trouby na 15 minut a plný výkon (700 až 800W). Zbytek celeru nakrájíme na kousky, vsypeme do hrnce a dáme vše vaříme 30 minut. Nakonec přilijeme řepkový olej a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Krok 2:
vegeta 2 polévková lžíce
pepř mletý 2g
muškátový oříšek 2g
lněná mouka 5g, sacharidy 3%, 0.0g
smetana na vaření (12%) 200g, sacharidy 4%, 8g
Rozmixovanou polévku dochutíme Vegetou, pepřem a muškátovým oříškem. Přidáme smetanu, blanžírované kousky a čerstvou nať celeru, zamícháme a nakonec zahustíme lněnou moukou, kterou předem lehce opražíme, aby ztratila svou charakteristickou chuť.

Zhodnocení:
Polévka je velmi chutná a její příprava je snadná a rychlá. Můžeme podávat s nízkosacharidovými krutony vlastní výroby. Jedna porce váží 330 gramů a obsahuje jen 5 gramů (1.5%) sacharidů a proto se velmi hodí pro naše zdraví, nízkosacharidovou stravu při hubnutí, udržení štíhlé postavy nebo při diabetu.

HOME