Rybí polévka (6 porcí)

Krok 1:
maso z kapra 300g
pepř celý 10ks
nové koření 5ks
bobkový list 2ks
masox 1ks
voda 1500g
Vše vložíme do hrnce a vaříme asi 10 minut, až je maso měkké. Pak vývar scedíme, maso obereme od kostí a necháme odložené na talířku.

Krok 2:
cibule 50g, sacharidy 5%, 2.5g
mrkev 100g, sacharidy 5%, 5.0g
celer 100g, sacharidy 7%, 7.0g
petržel 50g, sacharidy 7%, 3.5g
máslo 50g, sacharidy 0.5%, 0.3g
Cibuli nakrájíme a ostatní zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Všechnu zeleninu orestujeme na másle po dobu asi 10 minut, vsypeme ji do vývaru a vaříme dalších asi 10 minut, dokud nezměkne.

Krok 3:
lněná mouka 10g, sacharidy 3%, 0.3g
řepkový olej 10g
voda 20g
Na pánvičce usmažíme z mouky a oleje světlou jíšku, necháme ji trochu vychladit a rozmícháme ve vodě.

Krok 4:
nať z celeru nebo petržele podle chuti
sůl Salka nebo Vegeta dle chuti
Vývar zahustíme jíškou a krátce povaříme, pak přisypeme připravené maso a nať z celeru nebo petržele. Dosolíme podle chuti.

Zhodnocení:
Podáváme s krutony s nízkým obsahem sacharidů. Jedna porce polévky včetně krutonů váží 380 gramů a obsahuje 4.3 gramy (1.2%) sacharidů, což je velmi nízká hodnota. Příprava je sice složitější, ale vše je vyváženo výborným vzhledem, chutí, vůní a nízkým obsahem sacharidů. Pro sváteční příležitosti při zdravém životním stylu nebo při diabetu je to určitě dobrá volba.

HOME